Lippo

Lippo

Lippo on pitkällä varrella varustettu haavimainen kalastusväline. Se on säilyttänyt pääosin muotonsa kaukaa keskiajalta ja mukautunut olosuhteiden myötä sopivaksi kunkin ympäristön käyttötarkoitukseen.

Lippo muodostuu erilaisista osista. Noin 6 – 7 metriä pitkän varren päässä on lipon vannemainen suu, vemmel, jonka kautta kala ohjataan verkkoon. Vempeleen ja varren yhdistää usein toisiinsa y-mallinen haarapuu, hankonen. Kaikissa lipoissa ei hankosta ole tai kiinnikkeenä käytetään suoraa kappaletta. Vemmel pitää auki liinaa eli lipon pussimaista verkko-osaa, jonka silmäkoko ja pituus vaihtelevat.

Monet kalastajat valmistavat välineensä itse vielä tänäkin päivänä. Lippo on pitkälti käsityötä ja siten aina tekijänsä näköinen. Kylissä voi olla myös tunnettuja lipontekijöitä, jotka valmistavat kalastusvälineitä muillekin ja joiden lippomalli voi siten olla yleinen kyseisessä kylässä. Liponkutomiskursseilta saa kuka tahansa oppia oman lipon tekoon.

Perinteisesti lipon varsi ja vemmel on valmistettu luonnonmateriaaleista: varsi usein kuusesta tai haavasta, vemmel ja hankonen katajasta.

1900-luvun kuluessa alettiin käyttää myös kevyempiä materiaaleja. Varsi voi nykyisin olla lasikuituputkea ja vemmel teräslankaa. Lohilipon verkko saa vahvuutta rautalangasta. Vemmel päällystetään usein jollakin pehmeällä materiaalilla, mikä tekee lippoamisen pohjakosketuksestakin pehmeän.

Tornionjoen kalastussääntö määrittelee nykypäivänä verkon materiaalin ja siiman sallitun paksuuden.

Lipon valmistus kuvina

Kukkolankoskella lippoava Kari Kolehmainen tekee itse omat lipot ja lisäksi valmistaa niitä pyydettäessä myös muille lippoajille.

Lipon haaviosa eli liina valmistetaan siimasta tai metallilangasta. Langan materiaalin määrittää se, onko lipolla tarkoitus pyytää siikaa vai lohta.

Liinan kutominen tapahtuu ”kävyn” avulla ja silmäkoko määritellään käyttämällä siihen tarkoitukseen muotoiltua lastua eli kalvinta.

Liinan valmistus aloitetaan kutomalla suoli, joka myöhemmin kiinnitetään lipon vempeleeseen. Suolen pituus määrittää sen, kuinka iso suuaukko lippoon tulee.

Vemmel ja lipon varsi kiinnitetään toisiinsa y-mallisella haarapuulla, hankosella, joka on tällä kertaa pajupuinen.

Muotoonsa sahattu hankonen viimeistellään ja siistitään hiomalla ja tarvittaessa vuolemalla puukolla. Valmis hankonen saa vielä mustan värityksen maalista.

Metallilankainen vemmel kiinnitetään hankoseen hakasilla. Vemmel päällystetään pehmeällä materiaalilla, joka estää kalastaessa liinan lankojen pahimman hiertymisen kosken kiviä vasten.

Valmis liina kiinnitetään vempeleeseen kutomalla.

Lippo on valmis kiinnitettäväksi varteen!

Kuvat: Mirva Smeds

 

Lue lisää Tornionjoen liposta: