Hunteerausta

Koululaiset koskella

Salla Saarela, hunteeraaja

13.8.2021

Pian Kukkolankoskella vilisee viidesluokkalaisia! Kulttuuriperintö tutuksi kläpille -hanke on ollut käynnissä keväästä lähtien ja sen tiimoilta kaikkien Tornion kaupungin ja kylien koulujen viidesluokkalaiset käyvät tutustumassa perinnekalastuksen maailmaan.

Hankkeessa pyritään jakamaan tietoa kulttuuriperinnön suojelusta ja Unescon luetteloista sekä avaamaan maailmanperintökohteiden ja aineettoman kulttuuriperinnön eroa.

Vitosten ohjelmaan kuuluvat käynnit myös Tornionlaakson museossa ja Alatornion kirkolla, kummassakin on kivaa toiminnallista tekemistä: päästään muun muassa pelaamaan pelejä, käyttämään virtuaalilaseja ja kiertämään rasteja.

 

Museolla kuullaan kulttuuriperinnön suojelusta yleisellä tasolla sekä saadaan pohjatietoa maailmanperintökohde Struven ketjusta. Alatornion kirkolla päästään oikeasti tutkimaan yhtä ketjun mittauspistettä.

 

Kukkolankosken tutustumispäivä puolestaan keskittyy aineettomaan kulttuuriperintöön: lippoukseen ja sitä ympäröivään paikalliseen perinnekultuuriin, tapoihin ja toimintoihin.

 

Oppilaat ottaa vastaan lippomiesten joukko. Koskikentällä on kolme rastia, jotka ryhmiin jaetut oppilaat kiertävät vuorotellen. Lippousta pääsee kokeilemaan rannalta ja kaloja tunnistetaan, siianjaon salaisuudet avautuvat ja paistomestarin puuhia seurataan paistokodassa. Ja tokihan päivään sisältyy myös paikallisen erityisherkun, varrassiian, maistelua!

 

 

 

 

 

 

Kulttuuriperintö tutuksi kläpille -Leader-hanke 1.4. – 31.10.2021. Outokaira Tuottamhaan ry:n Leader-hanke liittyy Manner-Suomen kehittämsiohjelmaan. Kokonaisbudjetti on 40 406,16 €, josta EU:n osuus on 13 576,473 €