Hunteerausta

”Pää vai pyrstö?”

Kesäiltojen siianjako houkuttelee paikalle väkeä läheltä ja kaukaa. Kuva Panu Forsman

Salla Saarela, hunteeraaja

6.8.2020

”Pää vai pyrstö?”

Huudahdus voi kantautua korviin Kukkolankosken kesäillassa. Mistähän tässä oikein on kysymys?

Siian lippoaminen on nyt ”pantu päivin”, eli se on täysillä käynnissä tämän kesän osalta. Maanantaina 3.8. Kukkolankosken osakaskunnan hoitokunta tuumasi, että siikaa on nyt alkanut nousta sen verran tiuhaan tahtiin, että on aika järjestäytyä pyyntivuoroihin.

Maanantaina kello 18 krenkuille kipusivat ensimmäisen vuoron lippoajat. Kalastajat lippoavat 24 tunnin vuoroissa pitäen välissä vain ruoka- ja lepotauot. Vuoron päätteeksi kuudelta illalla saalis kannetaan ulos kalapuohista, missä sitä on vuoron ajan pidetty kylmässä.

Siikaa jaetaan ”läjiin” omistajilleen. Kuva Jaakko Heikkilä

Alkaa siianjako. Kalat jaetaan ikivanhan systeemin mukaisesti omistajilleen: ensimmäisellä kierroksella jaetaan lippovuorossa olleille taloille “lööna” ja toisella kierroksella loput siiat jaetaan osakastilojen kesken omistusten suhteessa. Kyllä saa satunnainen kävijä ihmetellä, miten kummassa jakaja pysyy laskuissa!

Siianjako on kuin jokin kiehtova paikallinen seremonia. Illasta toiseen Kukkolankosken koskikentällä toistuva sellainen. Oppisikohan tuon logiikan, jos oikein terävänä tarkkailisi…? 

Niin, ja se huudahdus. ”Pää vai pyrstö?” Siian jakaminen ei ole vain matematiikkaa, vaan myös arvalla on osansa: jossakin kohden jakoa kalaläjät päätyvät omistajilleen sen mukaan, mihin suuntaan niiden väliin asetetun siian etu- tai takapää osoittaa. Kuinkapa muutenkaan.

Siianjako Kukkolankosken koskikentällä joka ilta syyskuulle asti n. klo 18. Tervetuloa ihmettelemään!