Kalapuohi

Kalapuohi

Kalapuohi seisoo koskikentän pohjoislaidalla. Sitä käytetään kalojen säilyttämiseen. Se on paistokodan rinnalla toinen keskeinen kyläyhteisön käyttämä rakennus. Kalapuohin katolla seisoo kellotorni, joka kertoo kalastajille lippovuoron vaihtumisen ja siianjaon ajan.

Kalapuohissa on kaksi ovea: toinen vie siikapuolelle, toinen lohipuolelle. Lohipuoli on pienempi. Kummassakin osassa on aikoinaan ollut jääkellari kalan säilymisen turvaamiseksi. Jääkellarit olivat erillisellä rakenteella eristettyjä tiloja huoneiden sisällä. Niihin tuotiin jäätä ja lunta, joita kesän lämpö tai valo ei päässyt sulattamaan. Lohipuolen kellarille ei ole myöhemmin ollut käyttöä ja se on purettu säilytystilan tieltä. Siikapuolen kylmiössä sen sijaan säilytetään edelleenkin vuorokauden lipposaalis siianjakoon asti. 

Siianjako tapahtuu kalapuohin edessä. Kalapuohissa on nykyisin käytössä myös puntari ja jäähilekone. Tutustu siianjakoon paremmin kesäiltaisin klo 18 vuorolippouksen ollessa käynnissä ja lue lisää täältä

Koskikentän elämä pyörii siian ympärillä. Voit lukea lisää siian biologiasta sekä sen hyvinvoinnista ja tutkimuksesta Tornionlaakson kesäsiika -hankkeen kotisivuilta.

 

Siikasaalis jaetaan kalapuohin edessä.

Lippovuoron aikana pyydetyt siiat säilytetään kalapuohin kylmiössä siianjakoon saakka.