Kuusesta kaaripuut ja katajasta vanne

Kuusesta kaaripuut ja katajasta vanne

Pihka tuoksuu. Nuoret kuusen rangat luopuvat kuoristaan Esan käsittelyssä. Viereisellä ruuvipenkillä Voitto ja Jaakko sovittavat nahkiaismerran kehän osia kohdilleen, sopivan kokoisiksi vuollut puutapit naputetaan vahvistamaan liitosta. Risto esittelee kameralle mademerran rakennetta. Ollaan mertakurssilla.

ProSiialla pyörii parhaillaan Merta näkyviin -hanke, jossa tuodaan merta näkyviin aivan konkreettisesti. Tuohon pöydälle ja sitä myöten tähän blogiinkin. Nahkiaiskausi on tältä vuodelta ohi ja madetta vielä odotellaan. Ajankohta on juuri sopiva uusien pyyntivälineiden rakentamiselle. Perinteistä käsityötaitoa halutaan myös vaalia ja tässähän se välittyy tekijältä toiselle. Yksi on mestari ja toinen kisälli. Välillä vaihdetaan vuoroja.

Pöydällä seisoo mallina melkein valmis listemerta, sen teki aikoinaan Alamäen Olli. Samaisen Olavin valmistama on myös mademerran runko toisella pöydällä. – Kulttuurihistoriaa, ihastelee kuvaaja. – Ei siitä puutu kuin tappi ja verkko ja käyttöön vain, heittää astetta pragmaattisempi kurssilainen.

Nahkiaisen pyynnissä toiset vannovat lasikuitumerran nimeen. Onhan se kevyempi kokea. Tällä kurssilla valmistetaan kuitenkin nahkiaismerta perinteiseen tapaan: puulisteistä, rimoista, joita uppoaakin monta kymmentä yhteen mertaan, nieluun lyhyet ja ulkokerrokseen pidemmät. Siinä on vuolemista. Tai voihan sitä höylääkin käyttää nykypäivänä.

Mademerran kaaripuut tehdään siis kuoritusta nuoresta kuusesta, niistä mitä Risto haki metsästä ja Esa nyt tuossa karsii. Vanteeseen tarvitaan katajaa. Se taipuu riittävästi. Mallikappaleen viereen alkaa rakentua aivan uusi merta: kehäpuihin porataan reiät, joihin kuusen rangat istuvat tiukasti. Yhdessä on vielä kuusenlatva jäljellä. Ikään kuin siltana metsän ja mateen välillä.

Seuraavalla kurssikerralla jatketaan verkon ja listeiden parissa.

 

 

Mallimerran tapaan nielun listeet kiinnitetään tiiviisti.

Mademerran kaaripuut tehdään nuoresta kuusesta.

 

Puutappeja käytetään osien yhteen liittämisessä.

Merran korvat ovat osa kehää, johon kaaripuut kiinnitetään.