Tornionjoen lippokalastus on harvinaislaatuinen pitkään samalla tavalla harjoitettu perinnekalastusmuoto, johon liittyy monenlaisia käytänteitä, tapoja ja juhlia. Perinnekulttuuria on pitkäjänteisesti kehitetty Unescon hengessä tavoitteena Aineettoman kulttuuriperinnön luettelo.
Tule mukhaan -yhteistyöhankkeessa vuosina 2020 – 2022 on otettu merkittäviä harppauksia Tornionjoen lippokalastusperinteen viemiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Useat tärkeät yhteistyötahot on sitoutettu pitkäjänteiseen työhön kohti tavoitetta. On tuotettu sekä Suomen että Ruotsin tulokulmat huomioiva, kaikki alisen Tornionjoen lippokalastuksen apajapaikat kattava kuvaus perinteestä yhteisin ponnistuksin.
Alla materiaalia, joka kertoo perinteestä ja Unesco-prosessissa tehdystä työstä.
Unescon aiehakuprosessissa tuotettu materiaali:
– Lippousperinteen kokonaisvaltainen kuvaus (muotoiltuna Suomen museovirastolle tarkoitetuksi aiehaku-dokumentiksi), suomi/ruotsi (2022)
– Lippousperinteen kuvaus (muotoituna Ruotsin kulttuuriperintötoimija Isof:n hakemusdokumentiksi ), ruotsi/suomi (2022)
– Puoltokirjeitä perinteen viemiseksi luetteloon
– Julkisessa tuenilmausten keräyksessä koottuja lausuntoja perinteen merkityksestä.
Meänmaa matkalla maailmalle -selvitys (2019)
Yhteinen polku – Opas elävän perinnön vastuulliseen matkailulliseen tuotteistamiseen (2021, Museovirasto ja Visit Finland)
Matkailu Tornionjoen perinteistä koskikalastuskulttuuria vahvistamassa
Lippokalastajat ovat olleet edelläkävijöinä mukana aitojen elämysten tuotteistamisessa, joilla lippokalastuskulttuurin saloihin voi tutustua osallistumalla kalastajien arjen askareisiin ja varrassiian valmistamiseen hienossa joki- ja kulttuuriympäristössä. Tänä päivänä ihmiset arvostavat entistä enemmän mahdollisuutta itse kokeilla paikallista elämäntapaa – eli kuten maailmalla sanotaan: ”live like a local”.

Yhteinen polku – Opas elävän perinnön vastuulliseen matkailulliseen tuotteistamiseen (2021, Museovirasto ja Visit Finland)