Merta näkyviin!

Merta näkyviin!

Siika vaihtuu syksyllä nahkiaiseen ja myöhemmin mateeseen. Kukkolankosken perinnekalastajilla riittää tekemistä läpi talvikaudenkin.

Lippokausi on tältä kesältä saatu päätökseen ja nahkiaispadot ovat nousseet täplittämään Kukkolankosken kulttuurimaisemaa. Syyskauden perinnekalastus on täydessä vauhdissa ja nahkiaista uikin ihan mukavasti mertoihin.

Tässä vaiheessa on mieluisaa paljastaa, että Kukkolankoskella on juuri polkaistu käyntiin uusi Leader-rahoitteinen hanke, joka keskittyy kylmän veden kauden perinnekalastuksen taltiointiin. Hankkeen nimi on “Merta näkyviin – talvikauden kalastusperinne talteen” ja se kestää kevättalveen asti.

Hanketta pyörittää perinnekulttuurin tukijayhdistys ProSiika ry hankevetäjä-hunteeraaja Salla Saarelan avulla. Salla pyörii pitkin syksyä ja talvea koskella kamera kaulassa ja jututtaa nahkiaisen ja mateen pyytäjiä.

Hankkeen tavoitekenttään kuuluu nahkiaisen ja mateen pyynnin dokumentointia kuvan, videon ja tekstin keinoin. Mertapyytäjien tietotaito ja perinnetuntemus halutaan talteen, samoin välineistön valmistusosaaminen ja saalin käsittelyn taito. 2020-luvun elävä perinne pyritään taltioimaan digitaaliseen muotoon ja siten täydennetään ja ajanmukaistetaan koskikalastuskulttuurin dokumentaatiota.

Nahkiaistempauksessa esiteltiin mertaa ja sen osia ja maisteltiin nahkiaista. Kuva Salla Saarela

Hankkeessa hahmotellaan myös tapahtumia talvikaudelle ja yksi sellainen toteutettiinkin heti kättelyssä! Kukkolankosken Siikamarkkinoilla 12.9.2020 järjestettiin Nahkiaistempaus, jonka yhteydessä kävijät pääsivät maistelemaan hiillostettua nahkiaista, tutkailemaan perinteistä listemertaa ja sen osia sekä osallistumaan opastetulle nahkiaiskierrokselle aivan padoille asti.

Syys-lokakuun nahkiaiskauden jälkeen sydäntalven jäiden vahvistuessa listemerrat vaihtuvat suurempiin verkkomertoihin ja alkaa madekausi.

Paikallinen perinnekulttuuri elää ja hengittää talvellakin. Lue lisää nahkiaisesta ja mateesta ja tule koskelle seuraamaan mertojen kokemista!

 

Merta näkyviin – talvikauden kalastusperinne talteen
1.9.2020 – 30.4.2021
Hakija ProSiika ry
Hankevetäjä Salla Saarela
Rahoittaja Leader Outokaira Tuottamhan ry
Kustannusarvio 38 695,20€