Näe ja koe

Kukkolankoskella tapahtuu monenlaista! Vuodenajat määrittelevät alueen toimintaa ja useat tapahtumat toistuvat vuosittain. Tästä voit lukea yleiskatsauksen Kukkolankosken vuodenkiertoon liittyvistä näkemisistä ja tekemisistä.
Kulloinkin meneillään olevista asioista löytyy tietoa Hunteerausta-valikosta.

 

Ison Siian vesillelasku

Kukkolankosken kesä avataan Ison Siian vesillelaskulla. Kesäkuun alussa tämä vaellussiian, lohen ja perinnekalastuksen suojelun symboli ankkuroidaan keskelle väylää. Sieltä se valvoo lippoajien ja muiden koskella kävijöiden touhuja.

Iso Siika on Maaseudun sivistysliiton lahjoitus ProSiika ry:lle. Vuonna 2013 liitto toteutti alisessa Tornionlaaksossa hankkeen, jonka aikana kelluva kalan muotoinen lautta syntyi. Hankkeen jälkeen Iso Siika löysi paikkansa Kukkolankoskelta vaelluskalakantojen hyvinvoinnin symbolina.

 

Krenkkujen rakentaminen

Jos sattuu kesäkuun alussa koskikentälle, voi päästä todistamaan krenkkujen rakentamista. Alueella vilisee lippoajia talkootöissä. On aika valmistella paikka kesän kalastuksen aloitusta varten. Patomistalkoita järjestetään ja pitkälle joen päälle ulottuva Karinsilta rakennetaan. Talven jäljiltä autio koskenranta saa kulttuurimaiseman piirteitä.

Patomistöitä määrittelee veden korkeus. Tornionjoen tulva ajoittuu eri vuosina eri aikoihin ja rakentaminen tehdään sen mukaan. Patominen on kovaa työtä, jossa virtaa hyödynnetään mutta rakentamisen on oltava turvallista.

Krenkkujen rakennus

Meänmaan päivä

Heinäkuun puolivälissä, 15.7., juhlitaan tornionlaaksolaisen kulttuurin päivää. Silloin väylän molemmin puolin nostetaan salkoon Meänmaan flaku, sini-valko-keltainen lippu. Kukkolankoskella päivää juhlitaan eri vuosina vaihtelevin tavoin, seuraa some-kanavia löytääksesi ajankohtaiset tiedot.

Lippous

Lippoajien työtä voi Kukkolankoskella seurata pitkälti koko kesän. Lippous aloitetaan 8.6. halmelippouksella, jolloin kalastusoikeuden omistavat lippoajat seuraavat tarkasti siian nousua ja lippoavat omassa tahdissaan. Tuolloin saalis jää vielä pieneksi, koska alkukesästä suurimmat parvet ovat vasta matkalla Tornionjoelle.

Heinä-elokuun vaihteessa aloitetaan vuorolippous, “päivin lippous” ja silloin koskikentällä on väkeä ja näkemistä. Lippoajat hoitavat työtään tarkasti organisoiduilla vuoroilla. Vierailijakin saa jännittää kalan pujahtamista lippoon.

Siikafästit

Vuoden 2022 Siikafästit Suomen Kukkolankoskella järjestetään 30.7.

Siikafästit on yksi paikkakunnan tunnetuimmista vuosittaisista tapahtumista. Se ajoittuu heinäkuun loppupuolelle, jolloin siikaa alkaa nousta Tornionjokeen enenevissä määrin ja vuorolippous käynnistyy. Tavallisimmin Siikafästit järjestetään Jaakon päivän tienoilla. Niitä juhlitaan Kukkolaforsenin kanssa samana päivänä.

Siikafästeillä juhlistetaan siian nousua. Paikallisten tuotteiden myyjät levittäytyvät koskikentälle ja aittoihin, musiikki soi ja siika paistuu vartaissa. Siikafästit on todellinen kesäjuhla.

 

Krenkkujen rakennus

Siianjako

Kun siikaa nousee jokeen riittävästi, lippous “pannaan päivin”, eli aloitetaan lippoaminen vuoroissa. Tuolloin aloitetaan myös jokailtainen rituaali, siianjako, joka suoritetaan vuorojen vaihtuessa kuudelta illalla. Siian jakamista keräännytään seuraamaan läheltä ja kaukaa.

Siianjako on erityinen piirre paikallisessa perinnekulttuurissa. Se on toistunut samanlaisena jo vuosisatojen ajan. Kesäillasta toiseen on tätä tapahtumaa mahdollista ihastella Kukkolankosken koskikentällä.

Pyydä, paista ja nauti oma varrassiikasi!

Kukkolankoskella on kesäaikaan erikseen sovittavina päivinä tilattavissa elämyksellinen ohjelmapalvelu, jossa saa kokea perinteistä kalastuskulttuuria parhaimmillaan. Lippokala Oy tarjoaa kesäisin palvelun ryhmille tilauksesta.

Ohjelman aikana pääset lippomiesten opastamana kokeilemaan lippoamista itse krenkulta tai rannasta. Kokeilun jälkeen opit, kuinka siika käsitellään paistovalmiiksi ja asetetaan vartaaseen. Paistokodassa seuraat, miten varrassiika kypsennetään. Lopuksi pääset herkuttelemaan tuorettakin tuoreemmalla paikallisella herkulla!

Tiedustelut ohjelmapalvelusta koski-isäntä Risto Leinoselta: p. +358 40 8411 348.

Krenkkujen rakennus

Siikamarkkinat

Siikamarkkinat järjestetään syyskuussa. Nimensä mukaisesti tapahtumassa vallitsee markkinahenki. Myynnissä on sadonkorjuuajan herkkuja ja muita lähituotteita.

 

Nahkiaiskausi

Syys-lokakuulla Kukkolankosken maisemaan ilmaantuvat puiset listemerrat, jotka kertovat nahkiaisen saapumisesta. Kukin kalastaja saa pyytää oikeutensa mukaisesti osakaskunnan huutokaupassa huutamallaan paikalla nahkiaista ja vierailija voi seurata sivusta merran koskesta nostoa ja kokemista.

Made in Kukkolankoski

Maalis-huhtikuussa madeaikaan järjestetään talvikalastuksen esittelyyn keskittyvä tapahtuma. Talvikalastajat tutustuttavat vierailijat mertakalastuksen saloihin ja pääseepä tapahtumassa maistelemaan perinteistä madekeittoakin.

 

Infotaulut

Kukkolankosken koskikenttään voi tutustua tarkemmin itsenäisesti. Tietoa kalastusperinteestä ja siihen liittyvistä asioista löytyy ympäri vuoden alueen pääinfotaulusta. Kesäkaudella koskikentälle aseteltujen infotaulujen QR-koodien kautta pääsee lukemaan tarkemmin eri rakennusten tarkoituksesta ja muista koskikentän toiminnoista. 

Krenkkujen rakennus