Nahkiainen ja made

Nahkiainen ja made

Nahkiainen ja made kuuluvat Kukkolankosken perinteisiin ruoanlaiton raaka-aineisiin. Niiden pyytämiseen käytetään paikallista maisemaa määritteleviä mertoja. Nahkiainen ja made viihtyvät viileissä vesissä.

Nahkiainen

Nahkiainen kuuluu ympyräsuisiin. Sillä on paljon pieniä hampaita ja imukuppimainen suu. Sen hyökkäyksen voi tunnistaa joskus elävien kalojen kyljistä löytyneistä ruhjeista.

Nahkiainen on yöeläjä ja erityisesti sateinen yö saa sen aktiiviseksi. Kukkolankoskella nahkiaista pyydetään pitkulaisilla listemerroilla, jotka koetaan aamulla.

Nahkiaisessa on paljon rasvaa, eikä sillä ole ruotoja tai suomuja. Suomessa se käsitellään usein sekoittamalla voimakkaassa suolavedessä, näin siitä saadaan poistettua veri.

Nahkiaista voidaan valmistaa monella tavalla. Yleisimmin se nautitaan suoraan avotulelta tai savustettuna. Siitä voidaan tehdä myös keittoa, sitä voidaan marinoida tai kypsentää keitinperunoiden päällä. Paistetun nahkaisen voi säilöä etikkaliemeen. Kokeile nahkiaista myös kuumana leivän päällä majoneesin kera.

Tutustu ruokaohjeisiin!

Hiillostettu nahkiainen. Kuva Pro Kala ry.

 

Made

Made on talvella aktiivinen petokala, joka käyttää ravintonaan muita kaloja. Kukkolankoskella sitä pyydetään verkkomerroilla, jotka koetaan kerran päivässä.

Made on suomuton kala, jonka erikoista ulkonäköä jotkut vierastavat. Made käsitellään nylkemällä ja usein ruodot poistetaan vasta kypsästä kalasta. Käsittelyn yhteydessä kannattaa ottaa talteen herkullinen maksa ja mahdollinen mäti.

Made on vähärasvainen kala, mistä syystä se säilyy suhteellisen hyvin. Mateen liha on vaaleaa ja melko pehmeärakenteista, joten sille sopivat hellävaraiset valmistustavat. Mieto maku hivelee monenlaisia makuhermoja.

Madekeitto on klassikko, se on Kukkolankoskellakin yleisin tapa valmistaa madetta. Mateen voi kypsentää myös vaikkapa kokonaisena uunissa tai fileenä pannulla. Maustamistapoja on yhtä monta kuin kokkejakin.

Tutustu ruokaohjeisiin!

Madekeitto. Kuva Pro Kala ry