Nahkiaismerrat määrittävät Kukkolankosken kulttuurimaisemaa syksyisin. Mereltä vaeltanutta nahkiaista pyydetään syys-lokakuulla. Vesien sitten viiletessä ympyräsuinen eläin katoaa omille teilleen odottamaan kevään kutuaikaa.
Pyyntivälineenä on puusta rakennettu putkilomainen listemerta. Kukin kalastaja rakentaa koskelle kalastusoikeutensa mukaiseen paikkaan padon, jonka varaan nahkiaismerrat tuetaan.
Nahkiainen on suurta herkkua grillattuna, paistettuna ja savustettuna. Se voidaan myös keittää perunoiden päällä ja nauttia valkokastikkeen tai voikastikkeen kera.
Nahkiaista pyydetään henkilökohtaisella pyyntioikeudella. Osakkuuteen perustuva kalastusoikeus mahdollistaa osallistumisen elokuiseen huutokauppaan, jossa pyyntipaikat jaetaan. Samoilla oikeuksilla saa pyytää myös madetta sydäntalvella.
Lue lisää nahkiaisesta näistä dokumenteista:
Talvikalastus Kukkolankoskella
Nahkiais- ja mademerrat
Nahkiaisen ja mateen käsittely ja käyttö