Siika ja lohi

Siika ja lohi

Kukkolankoskella lipotaan paikallisiin pöytiin siikaa ja alkukesästä myös lohta. Herkut maistuvat myös vierailijoille.

Siika

Tornionlaakson vesiin kutemaan nousevaa siikaa kutsutaan kesäsiiaksi. Siika suosii puhtaita ja hapekkaita olosuhteita. Hopeanvärinen siika kuuluu lohikalojen heimoon. Pieni yksilö muistuttaa ulkonäöltään muikkua.

Siika kutee viilenevien vesien aikaan syystalvella. Mäti lepää talven yli joen pohjassa. Poikaset kuoriutuvat keväällä ja vaeltavat kesällä merelle. Kasvuvaiheensa, noin 4 – 7 vuotta, siika viettää Perämeren ja Selkämeren alueella. Täysikasvuinen siika hakeutuu usein synnyinjokeensa kutemaan, kutunousu tapahtuu kesällä.

Kesällä alkaa myös siian lippoaminen Kukkolankoskella, ensin halmepyyntinä ja sitten organisoiduissa vuoroissa. Siikasaalis kauden aikana on voinut olla tuhansia ja tuhansia kiloja, joten siika on luonnollisesti ollut kautta aikojen oleellinen osa kukkolalaisten ruokavaliota.

Siika on vaalealihainen, maukas ja melko rasvainen kala, jota voi valmistaa lukuisilla tavoilla, fileenä ja kokonaisena. Yleisesti suosituimpia valmistusmuotoja ovat savustaminen ja graavaaminen. Siikaa voidaan valmistaa myös pannulla, uunissa, keittomuodossa, happokypsennettynä, grillissä…

Kukkolankoski tunnetaan kuitenkin varrassiiasta. Sitä on valmistettu samalla tavalla joen molemmin puolin jo vuosisatoja. Varrassiian perinteinen valmistus siirtyy taitajalta toiselle, kyläläisillä ja vierailla on käsissään maailmanluokan herkku.

Tutustu ruokaohjeisiin!

Lohi

Lohta lipotaan tätä nykyä Kukkolankoskella kesäkuun toiselta viikolta kuun loppuun asti. Tornionjoesta pyydettävä lohi on siian tapaan vaelluskala.

Lohta hernekastikkeessa. Kuva Pro Kala Oy

Tornionjoella kuteva lohi siirtyy kasvamaan eteläiselle Itämerelle. Muutaman vuoden poissaolon jälkeen se lähtee kutuvaellukselle kotijoelleen, jolle se on hyvin uskollinen.

Suurin osa palaavista lohista saapuuu Tornionjoelle juhannuksen paikkeilla.

Lohi tunnetaan arvokkaana ruokakalana. Sen rasvainen liha on punertavaa, Itämerellä vapaana kasvaneen kalan vähemmän kuin esim. kalatiskeistä usein löytyvän viljellyn norjalaisen lohen.

Lohta käytetään hyvin monipuolisesti. Lappilainen klassikko on lohikeitto. Lohi taipuu myös monella tapaa uuniin, pannulle ja savustuspönttöön. Graavattu lohi kuuluu monen jouluperinteisiin ja kansainvälisiä versioita löytyy loputtomasti: esimerkiksi japanilainen lohinigiri ja italialainen carpaccio.

Tutustu ruokaohjeisiin!